Ε. ΙΨΕΝ “ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ” οι ΚΡΙΤΙΚΟΙ γράφουν…

Όταν Ξυπνήσουμε εμείς οι Νεκροί

Η Θεατρική ομάδα ΜΗΔΕΙΑ παρουσιάζει το τελευταίο έργο του μεγάλου δραματουργού Ερρίκου Ίψεν “Όταν Ξυπνήσουμε Εμείς οι Νεκροί” σε μετάφραση και Σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου.

Το τελευταίο έργο του μεγάλου δραματουργού Ερρίκου Ίψεν έχει να κάνει με ένα υποβόσκων αναρχισμό που συναντά την ουτοπική ελευθερία της ψυχής και συνάμα του ανθρώπου, μακριά από στερεότυπα και πολιτικοκοινωνικές πραγματικότητες. Αυτή η σύμβαση μας δίνει την δυνατότητα μιας άχρονης τοποθέτησης. Όπως σε όλα τα έργα του είναι βαθύτατα πολιτικός και πλησιάζοντας προς την ολοκλήρωση, καταλαβαίνοντας δηλαδή το τέλος του το βιολογικό και κυρίως το καλλιτεχνικό, συμπλέκει επεισόδια τα οποία αφενός είναι κοινωνικά και συνάμα πολιτικά. Το κυριότερο, τα επεισόδια αυτά είναι βαθύτατα ανθρωπινά.


KONSTANTINOS BOURAS

από τoν Κωνσταντίνο Μπούρα

Ηθοποιοί αξιοζήλευτοι, σκηνοθέτης εναργής, διευκολύνει την απόφανση μέσα από μοτίβα κι αισθητικές συσσωματώσεις που αναφύονται χορεύοντας σε έναν βακχικό ρυθμό

ΝΟΙΖΥ

από τoν Κώστα Κούλη

Είναι μία παράσταση που καθρεφτίζει απόλυτα τη φύση των ανθρώπων και την εμμονή τους να τα κάνουν όλα δύσκολα. Εξαιτίας αυτής ακριβώς της φύσης τους.

KOUKIDAKI

Από την Ττζένη Κουκίδου

Αυτό που έχει καταφέρει η θεατρική ομάδα Μήδεια και ο Εμμανουήλ Μαύρος είναι να μας παρουσιάσουν ανάγλυφα τους χαρακτήρες με ευδιάκριτες τις επιμέρους «χροιές», να δημιουργήσουν ατμόσφαιρες και συναισθήματα μέσα από τη λιτότητα (αλλά προσοχή, όχι απλότητα, γιατί τίποτα δεν είναι απλοϊκό) και να μας ταξιδέψουν τελικά μέσα στην ιστορία. Να μας κάνουν μάρτυρες των γεγονότων παρά θεατές, που είναι ένα μεγάλο στοίχημα κάθε φορά στο δράμα.
Επιπλέον, «προτείνουν» ευφάνταστα, σημειολογικά και έξυπνα ευρήματα, που πηγαίνουν την παραστασιοποίηση ένα βήμα παρακάτω προσθέτοντας συμβολισμούς, φέρνοντάς την στο σήμερα και οπωσδήποτε λειτουργώντας θετικά στο σύνολο

MAX,AG

από την Γεωργία Μαυρογιάννη

Όλοι οι ήρωες βιώνουν το κενό της ύπαρξής τους νιώθοντας μέσα τους νεκροί και αυτό μεταφέρεται εξαιρετικά επί σκηνής από τον σκηνοθέτη Εμμανουήλ Μαύρο. Ο σκηνοθέτης μας μεταφέρει την ψυχολογία των ηρώων όπως ακριβώς την παρουσιάζει ο ίδιος ο Ιψεν στο βιβλίο του. Ο Ιψεν παρουσιάζει τους ήρωες με συμβολικό και ρεαλιστικό τρόπο ταυτόχρονα. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα έργο με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.