Σπουδαστήριο Κινηματογράφου

Home / Σπουδαστήριο Κινηματογράφου
Σπουδαστήριο Κινηματογράφου

Σπουδαστήριο Κινηματογράφου

Τζορτζ Λούκας

Σκηνοθέτης

Μια ταινία δεν είναι ποτέ τελειωμένη, μόνο εγκαταλειμμένη.

Σπουδαστήριο Κινηματογράφου

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Πέμπτη 10/11/2022 και κάθε Πέμπτη στις 17:30

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:  

ΕισηγητήςΕμμανουήλ Γ. Μαύρος

Το σπουδαστήριο κινηματογράφου είναι στην ουσία ένα ταχύρρυθμό πρόγραμμα βασικών αρχών σκηνοθεσίας και δημιουργίας της δικής σου πρώτης ταινίας μικρού μήκους. Στοχευμένα αναπτύσσει με θεωρητικό και ταυτόχρονα πρακτικό τρόπο την μεθοδολογία, την αισθητική και την τεχνική σκέψη και πρακτική ενός σκηνοθέτη στο να δημιουργήσει ένα έργο με εικόνες και ήχους.

Μελετώνται λοιπόν όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας, ξεκινώντας από την ιδέα, το σενάριο, το γύρισμα, μέχρι και την ολοκλήρωσή της. Θα σταθούμε στο πως γίνεται η ανάλυση ενός σεναρίου, στη θεμελιακή σημασία των storyboards, την επιλογή του κάδρου, της οπτικής γωνίας, τα μεγέθη των πλάνων, τις θέσεις και τις κινήσεις της κάμερας και πως εργάζεται με τους ηθοποιούς. Θα αναλύσουμε τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει ο σκηνοθέτης για να πει την ιστορία με το δικό του μοναδικό τρόπο, την σχέση με τους συνεργάτες του και την συνεργασία του με τις υπόλοιπες ειδικότητες του συνεργείου. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε στο πως ολοκληρώνεται μια ιστορία εικόνων που έχει αρχή, μέση και τέλος έχοντας ένα ολοκληρωμένο νόημα.

Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται σε μια σειρά ασκήσεων, όπου οι μαθητές θα κληθούν να κινηματογραφήσουν δικές τους σκηνές και πολύ μικρές ιστορίες, καθώς και μονοπλάνα σε δικό τους σενάριο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε συστηματικές ασκήσεις πάνω στα storyboards των σκηνών ή τον διαχωρισμό του σεναρίου σε πλάνα και σκηνές και στην σύνθεση της εικόνας. Συμπληρωματικά στο πλαίσιο των ασκήσεων θα σας δίνονται ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών έτσι ώστε να μυηθούμε στο “βλέμμα” τους και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα διάφορα κινηματογραφικά είδη και κινήματα.

Το σπουδαστήριο κινηματογράφου χωρίζεται σε 2 (δύο) περιόδους:

Α. ΠΕΡΙΟΔΟΣ 

Ο μαθητής έρχεται σε επαφή με τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας και παραγωγής μέσω θεωρίας και άσκησης. Ενδεικτικά διδάσκεται:

Γενική εισαγωγή στην ιστορία του κινηματογράφου και στα είδη του.
Ανάλυση Σεναρίου
Τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας.
Script Breakdown – Storyboards – shooting list
Ο ρόλος του σκηνοθέτη και οι άμεσοι συνεργάτες του
Casting
Διεύθυνση ηθοποιών & Πρόβα με τους ηθοποιούς
Εύρεση χώρων
Το κινηματογραφικό συνεργείο
Οπτικές ενότητες
Τα είδη των πλάνων
Πλάνα- γωνίες λήψης , κινήσεις κάμερας , καδράρισμα
Οι φακοί και η χρήση τους – Βάθος πεδίου
Η αίσθηση της συνέχειας στο χώρο ,το χρόνο και την πλοκή – Continuity – Άξονας – Συνδεσμολογία
Επεξεργασία Εικόνας (Μοντάζ – Μιξάζ)
Η χρήση του ήχου – ηχητικός σχεδιασμός
Η μουσική
Φωτογραφία- σκηνικός χώρος-Αισθητική-Ύφος –Ατμόσφαιρα-χρώμα-ασπρόμαυρο
Σύνθεση Εικόνας.
Timing – ρυθμός-κινηματογραφικός χρόνος
Αφηγηματικές τεχνικές-Flash back
Χρωματική διόρθωση – Οπτικά εφέ

Β. ΠΕΡΙΟΔΟΣ 

Οι μαθητές καλούνται μόνοι τους να γράψουν το σενάριο της δικής τους μικρού μήκους ταινίας και να την γυρίσουν μόνοι τους. Κάθε σενάριο θα παρουσιάζεται σε όλους τους μαθητές οι οποίοι με την καθοδήγηση του εισηγητή θα προχωρούμε σε περισσότερες ιδέες και διορθώσεις. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην ανάλυση του σεναρίου και την ανάπτυξή του σε εικόνες σύμφωνα με όσα μάθαμε την Α’ Περίοδο. Μαζί με τον εισηγητή κάθε σενάριο θα αναλύεται σε βάθος αναζητώντας τα εκφραστικά μέσα για την ολοκλήρωσή του σε ταινία και όλοι μαζί οι μαθητές θα γίνονται συνεργάτες του αντίστοιχου μαθητή που θα είναι έτοιμος για γύρισμα. Ο διαχωρισμός αυτός θα γίνεται σε ομάδες ανάλογα με τον χρόνο των μαθητών.

Με την ολοκλήρωση όλων των ταινιών θα οργανωθούν δυο βραδιές προβολής όλων των ταινιών μικρού μήκους των σπουδαστών στο Θέατρο ΔΡΟΜΟΣ ενώ από την επόμενη μέρα θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα διαδικτυακά μέσα του Θεάτρου ΔΡΟΜΟΣ και της MEDEA PICTURES.

Κόστος Εργαστηρίου: €100 ευρώ / μήνα

Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά και απευθύνονται σε όλους όσους επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν. Επειδή όμως ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος λόγω της υγειονομικής συνθήκης COVID19, χρειάζεται να γίνει έγκαιρα κράτηση σας με τους τρεις ακόλουθους τρόπους:

  1. Στα τηλέφωνα 210 88 18 906 & 6977 44 84 23
  2. Να στείλετε τα στοιχεία σας στο dromostheatre@gmail.com.
  3. Με την ειδική φόρμα που θα βρείτε στο τέλος της δημοσίευσης.

Το ανώτατο όριο των συμμετοχών το έχουμε ορίσει στα 12 άτομα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Διάρκεια Εργαστηρίου: Από την Πέμπτη 10/11/2022 μέχρι 31/03/2023
Ώρες και Μέρες: Κάθε Πέμπτη 17:30 – 19:30
Κόστος Σπουδαστηρίου: €100 / Μήνα (Συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%)
Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται και οι εκτυπωμένες σημειώσεις.

Στο τέλος του σπουδαστηρίου κινηματογράφου δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Εγγραφές μέχρι τις Παρασκευή 04/11/2022

Οι συμμετέχοντες στο Σπουδαστήριο Κινηματογράφου θα έχουν εκπτωτικά κουπόνια για τις παραστάσεις του θεάτρου “ΔΡΟΜΟΣ” καθώς και έκπτωση στην παρακολούθηση άλλων σεμιναρίων.

Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή διεξαγωγή των προβών & εργαστηρίων/ σεμιναρίων αναφορικά με τον COVID-19.

Ρότζερ Ίμπερτ

Κριτικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος και Σεναριογράφος

Κάθε μεγάλη ταινία πρέπει να φαίνεται καινούρια κάθε φορά που τη βλέπεις.

Προφίλ: