Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων | Γιάννη Ρίτσου – Μια Γυναίκα πλάι στη Θάλασσα

Home / Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων | Γιάννη Ρίτσου – Μια Γυναίκα πλάι στη Θάλασσα
Θεατρικό Εργαστήρι του Θεάτρου Δρόμος

Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων | Γιάννη Ρίτσου – Μια Γυναίκα πλάι στη Θάλασσα

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΑΣ

με την συνεργασία του viva.gr

Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων

Γιάννη Ρίτσου – Μια Γυναίκα πλάι στη Θάλασσα

Ο ουρανός στέκει ψηλά και δεν τον φτάνεις. Κάλλιο, λοιπόν, να ξεχάσεις πως έχει ουρανό.

 

Λίγα Λόγια: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

“Μια Γυναίκα πλάι στη Θάλασσα” του Γιάννη Ρίτσου.

Αποχαιρετούμε την θεατρική περίοδο με την παράσταση που ετοίμασε το θεατρικό εργαστήρι του Θεάτρου ΔΡΟΜΟΣ στο πλαίσιο του κύκλου ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με ένα θεατρικό του έργο με τίτλο “Μια Γυναίκα Πλάι στη Θάλασσα”. Η ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου για φέτος έχει ετοιμάσει ένα από τα πιο σπάνια θεατρικά έργα του ποιητή το οποίο για πρώτη φορά αρουσιάζεται στη θεατρική σκηνή.

Το έργο “Μια Γυναίκα Πλάι στη Θάλασσα” είναι το δεύτερο θεατρικό του ποιητή και το αρχαιότερο από τα σωζόμενα (Νοέμβρης του’ 42, κατοχή, δεύτερος κατοχικός χειμώνας) και συγκαταλέγεται στο έιδος του ποιητικού ρεαλισμού.

Οι ήρωες του έργου, συγχρόνως κωμικοί και τραγικοί, παλεύουν με πείσμα για λίγη ελευθερία και κοινωνική ισονομία. Συμβολισμοί, ποιητικές διαδρομές, βιογραφικά και συνειρμικά στοιχεία, ιδεολογικές καταθέσεις και εικόνες, άλλοτε ζοφερές και άλλοτε αισιόδοξες, απηχούν το εγώ του Γιάννη Ρίτσου.

Τα θέματα, που πραγματεύεται το έργο, αν και σε μια πρώτη εκτίμηση δεν φαίνεται να ομοιάζουν με το σύνολο της ποητικής του ακμής, σε μια προσεκτικότερη ματιά αποκαλύπτουν τα ίδια βασανιστικά ερωτήματα και τις ίδιες απελπισμένες ελπίδες του ποιητή. Η φασιστικότητα, η ανελευθερία, οι συμβιβασμένες επιλογές από τη μια, η αντίσταση, η αφύπνιση, οι δυναμικές επιλογές από την άλλη.

Οι περσόνες του Ρίτσου είναι η έκφραση του γενικού, που υψώνεται πάνω από τα ατομικά δράματα. Υπερβαίνουν την κρίση, που ξεσπά στους κόλπους, μιας συγκεκριμένης κοινότητας, στρέφονται σε δυνατές λύσεις και όταν αντικρίζουν την επέλαση της μοίρας, κρούουν τον κώδωνα, ώστε οι άνθρωποι να πάψουν να χαμηλοθωρούν.

Ο απλός, λιτός, ενίοτε αστόλιστος λόγος της ποιητικής περσόνας συναντά το ρυθμό του ποιητικού θεάτρου – αυτού του έξοχου είδους θεάτρου- επιτρέποντά μας να νιώσουμε την απόλαυση αυτής ερωτικής σχεδόν συνύπαρξης ποίησης και δράματος..

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

20/06/2024, 21/06/2024, στις 21:00 και 22/06/2024, 23/06/2024 στις 20:00

Το θεατρικό εργαστήριο ενηλίκων του Θεάτρου ΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει τις δράσεις του στη σκηνή του ΔΡΟΜΟΥ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Μαριάννα Κεσόγλου, Σταυρούλα Νικολοπούλου, Αργυρώ Μακρή, Γεωργία Πεχυνάκη, Σοφία Κωνσταντινοπούλου, Δήμητρα Αγγελική Ταλέκογλου, Νικόλ Δημοπούλου, Ελευθερία Λώλη, Παναγιώτης Βασιλάς, Νικόλας Πάνος, Δημήτρης Καλέργης, Μαρία Μάγια Γλυνού, Βασιλική Βεκρή, Σωτήρης Κουμπάρδας, Αγγελική Κουρεμπή, Ευαγγελία Κάτσαρη, Αμαλία Φρύδα, Παναγιώτα (Νάγια) Γέρουλα.

👉 Εισηγητές καθηγητές:

Ήρα Δαμίγου

Δάφνη Μαρκάκη

Γιώργος Λιάκος

Σάββας Πογιατζής

Ρένα Σανταμούρη

Εμμανουήλ Μαύρος

Διάρκεια Παράστασης: 90

Project details
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ