Εμμανουήλ Μαύρος

Home / Εμμανουήλ Μαύρος

Εμμανουήλ Μαύρος

Σκηνοθέτης

Emmanuel Mavros - Director - 1

Αποφάσισα να ακολουθήσω την τέχνη του σκηνοθέτη από πολύ μικρή ηλικία και συγκεκραμένα όταν παρακολούθησα την ταινία “Pour la peau d’un flic” (ο ελληνικός τίτλος ” Για το τομάρι ενός μπάτσου”). Σπούδασα κινηματογράφο και θέατρο στο Southbank University of London με κατεύθυνση στη σκηνοθεσία. Το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης το πήρα από το ΕΑΠ στην ειδικότητα της διοίκησης πολιτισμικών μονάδων και την μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Την διδακτορική μου διατριβή την εκπόνησα στο Πανεπιστημίου του Exeter με θέμα: “Θεωρία του Σύμπαντος και Κινηματογράφος – Όψεις διατήρησης του υποσυνείδητου κύκλου” και την ταινία μικρού μήκους “Thelma”. Κάπου στο συρτάρι μου υπάρχει και μια βεβαίωση σπουδών από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας στο τομέα της επικοινωνίας.

Μου αρέσει ο χορός και χορεύω μόνος και η μουσική – μόνο rock και metal ειδικότερα όταν αυτά τα δύο συνδυάζουν και συμφωνικά θέματα – δεν παίζω πιάνο, αλλά έπαιζα για 18 χρόνια τύμπανα (με στενοχωρεί που τα τελευταία χρόνια δεν έχω πιάσει μπαγκέτες στα χέρια μου) και φυσικά μιλώ πολύ καλά την αγγλική και λίγο την γαλλική.

Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1997 στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ στο τομέα ειδήσεων και ενημέρωσης ως βοηθός σκηνοθέτη του τμήματος σκηνοθετών ειδήσεων. Το 1999 έγινα σκηνοθέτης του νεοσύστατου καναλιού Alpha στον ίδιο τομέα αλλά στο αθλητικό τμήμα. Την τηλεοπτική περίοδο 1999 – 2000 αναλαμβάνω σκηνοθετικά την κωμική σειρά του Μάρκου Σεφερλή “Κατά Μάρκον Ευαγέλιον”.

Το φθινόπωρο του 2000 παίρνω μεταγραφή στο νεοσύστατο κανάλι Alter στο ίδιο τομέα και τμήμα για να μεταπηδήσω το 2001 στο τμήμα ειδήσεων και ενημέρωσης αναλαμβάνοντας όλες τις εκπομπές του Κώστα Χαρδαβέλλα: “Αθέατος Κόσμος”, “Πύλες του Ανεξήγητου” και “Το κλειδί της ευτυχίας”. Ταυτόχρονα ανεβάζω την πρώτη μου θεατρική παράσταση (2001) το έργο “Θάψτε τους Νεκρούς” του Ιρβιν Σόου στο Public House Theatre. Το 2004 σκηνοθετώ την θεατρική Ομάδα “Εκκύκλημα” στο έργου του Ερρίκου Ίψεν “Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι Νεκροί” στο θεατράκι του Δήμου Ν. Ηρακλείου. Ενώ το 2003 και 2005 σκηνοθετώ αντίστοιχα τις ταινίες “Χαραυγή” και “Φϋλακας Άγγελος” οι οποίες περιέχουν έντονα στοιχεία μεταφυσικής. Μέχρι το 2011 συνεργάστηκα με πολλές γνωστές προσωπικότητες της τηλεοπτικής βιομηχανίας όπως ο Νίκος Ευαγγελάτος, η Τατιάνα Στεφανίδου, Βασίλη Νομικό, Νίκο Χατζηνικολάου, Ελεονόρα Μελέτη, Νίκο Αλιάγα κι άλλους πολλούς. Την περίοδο 2004 – 2011 δίδαξα σκηνοθεσία, σενάριο και ιστορία κινηματογράφου στα ΙΕΚ Ακμή, Δομή και στο New York College.

Emmanuel Mavros - Director - 2

Το 2011 το τηλεοπτικό κανάλι Alter κλείνει οριστικά και η αρχή του 2012 με βρίσκει στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας στο Αμμάν και στο πρακτορείο IYQ ως Διευθυντή Δημιουργικού ξένου τηλεοπτικού προγράμματος. Συνεργάστηκα με πολλά αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το “Al Arabiya” και το “MBC”. Επιστρέφω στην Ελλάδα το 2013 και σκηνοθετώ δυο ακόμα μικρού μήκους ταινίες: “The Beggar” που περιγράφει τις τελευταίες στιγμές ενός άστεγου σε ένα παγκάκι και την “Εξομολόγηση” μια ταινία βασισμένη στο θεατρικό μονόλογο τον Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε “Εγώ η Ουλρίκε Μάινχοφ καταγγέλω”. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς μετοικίζω στο Ηράκλειο της Κρήτης για να συνεργαστώ με το ΚΡΗΤΗ TV ως Διευθυντής Δημιουργικού και ως σύμβουλος προγράμματος. Συνάμα δίδασκα τηλεοπτική δημοσιογραφία και επικοινωνία στο ΙΕΚ Craft.

To 2016 επιστρέφω στην Αθήνα αποφασισμένος να ασχοληθώ αποκλειστικά με τον κινηματογράφο, την συγγραφή και το θέατρο. Το 2019 ολοκλήρωσα το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “317” σε παραγωγή της Earthview, το οποίο περιγράφει την σφαγή του χωριού Κομμένο από τους Ναζί.

Σήμερα είμαι συνιδρυτής και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του θεάτρου ΔΡΟΜΟΣ και μέλος της θεατρικής ομάδας ΜΗΔΕΙΑ.

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ και Βραβεία:

  • 2020 “317” feature documentary film

7th International Documentary Festival of Ierapetra – Crete
August 1, 2020
Greece Premiere
Official Selection

Chania Film Festival – Crete
Greece
August 2, 2020
Official Selection

14th FilmDoc Festival 2020 Chalkida – Greece
November 26, 2020
2nd Award for Best Feature

13th London Greek Film Festival
Nominated for Best feature documentary (Finalist)

  • 2015 4th Bangalore Short film festival India

Nominated for Best film and Best Actress “Confession”

  • 2005 Venice Circuito Off Festival in Italy

Award of Best Music and Best SFX, for the film “Angel from Above”

  • 2004 “The Crack of Dawn”

Soho Intl Film Festival London-UK
Award of Best Script

2004 5tn Indie Intl Film Festival in Salonica Greece
Award of Best Script

Προφίλ
Socials