ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ… ΔΡΟΜΟΥ “ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙ ΡΟΖΕ”

Το μυστήριο της Μαρί Ροζέ

Η ιστορία μυστηρίου του Έντγκαρ Άλλαν Πόε “Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ” για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πριν υπάρξει ο Ηρακλής Πουαρό της Agatha Christie αλλά και ο Σέρλοκ Χολμς του Arthur Conan Doyle, πριν καν εμφανιστεί στο λεξιλόγιό μας η λέξη “ντετέκτιβ”, ο Πόε δημιούργησε τον χαρακτήρα του C. Auguste Dupin (Σ. Αύγουστος Ντυπέν).

Ο Πόε διηγείται την επιτυχία του ερασιτέχνη ντετέκτιβ Dupin να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες ενός εγκλήματος που έμεινε στη μνήμη των ανθρώπων ως “Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ”.

Για πρώτη φορά το διάσημο διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε αποδίδετε θεατρικά στην Ελλάδα από τον Εμμανουήλ Μαύρο που υπογράφει την θεατρική απόδοση και την σκηνοθεσία, την μουσική έχουν γράψει οι 311 (Three Eleven Jazz Club), τους φωτισμούς θα σχεδιάσει ο Πάνος Μπέσης και θα ανέβει στη σκηνή του Θεάτρου ΔΡΟΜΟΣ τον Οκτώβρη.

Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι συντελεστές.

Το διήγημα το Πόε είχε μεταφερθεί και στον κινηματογράφο το 1942 με τίτλο The Mystery of Marie Roget με πρωταγωνιστές τους: Patric Knowles ως Paul Dupin, Maria Montez ως Marie Roget, Maria Ouspenskaya ως Cecile Roget, John Litel ως Henri Beauvais, Edward Norris ως Marcel Vigneaux και Lloyd Corrigan ως Gobelin.

Περίληψη του έργου:

Το σώμα μιας νεαρής γυναίκας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, βρέθηκε να επιπλέει στις όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι. Η νεαρή γυναικα είχε χτυπηθεί βίαια και πετάχτηκε στο ποτάμι. Μέρος του φορέματός της είχε αφαιρεθεί και χρησιμοποιήθηκε αντί σχοινιού για να συρθεί το άψυχο σώμα της στην όχθη του ποταμιού.

Πολυάριθμοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι άκουσαν τις φωνές της ή είδαν το πιθανό δολοφόνο, με αποτέλεσμα όλοι να είναι ύποπτοι. Έτσι, οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται μπροστά σε ένα απόλυτο αδιέξοδο οπότε ο Αστυνομικός Διευθυντής του Παρισιού ζητά από τον άνθρωπο που τον είχε βοηθήσει στη διαλεύκανση των φόνων της οδού Μοργκ, Αύγουστο Ντυπέν, αυτόν τον ευφυή, εκκεντρικό, περιθωριακό διανοούμενο ιδιωτικό αστυνομικό ερευνητή και μαζί αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν το μυστήριο της δολοφονίας της.

Λίγα λόγια για το διήγημα:

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε δημοσίευσε αυτήν τη σύντομη ιστορία μυστηρίου το 1842, στο Snowden’s Ladies’ Companion, σε τρεις συνέχειες, δημιουργώντας, κατά κάποιον τρόπο, ένα sequel της πρώτης του αστυνομικής ιστορίας που είχε ήρωα τον Ιππότη C. Auguste Dupin me t;itlo “Οι φόνοι της οδού Μοργκ”.

Βασίστηκε στα πραγματικά περιστατικά μιας υπόθεσης δολοφονίας που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη με θύμα τη Mary Cecilia Rogers. Ο Dupin, προσωπείο του συγγραφέα σε αυτήν την ιστορία, είναι το άλλοθι για να εκθέσει ο Πόε τη δική του εκδοχή σχετικά με τη μυστηριώδη δολοφονία της νεαρής κοπέλας, ο ένοχος της οποίας στην πραγματική ζωή παρέμεινε άγνωστος. Μάλιστα, ο Πόε, έπεισε τους εκδότες να δημοσιεύσουν την ιστορία του διαβεβαιώνοντάς τους πως, ο ίδιος είχε εξιχνιάσει το έγκλημα.

Περισσότερο δοκίμιο ή διάλεξη και λιγότερο λογοτεχνική αφήγηση, χαρακτήρισαν το διήγημα “Το μυστήριο της Μαρί Ροζέ” οι επικριτές του. Όπως όμως κι αν το έβλεπαν οι επικριτές του, ήταν η πρώτη φορά που ένα αληθινό έγκλημα ενέπνευσε μια μυθιστορηματική αφήγηση μυστηρίου. Εξάλλου, εκτός από επικριτές, η ιστορία είχε και πάρα πολλούς φανατικούς θαυμαστές. Ένας από αυτούς ήταν και ο Charles Baudelaire, ο οποίος εκτιμούσε πως:

…επρόκειτο για αριστούργημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.