Κάρολος Κούν
Ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης
Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Εισηγητής: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος – Σκηνοθέτης, Συγγραφέας
Στόχος του εργαστηρίου είναι η παρότρυνση των σπουδαστών να ξεπεράσουν τα όριά τους και να υπερνικήσουν τους φόβους τους. Για το λόγω αυτό εφαρμόζονται προχωρημένες πρακτικές εφαρμογές και ιδιαίτερες τεχνικές σε ένα προχωρημένο πρόγραμμα θεατρικού εργαστηρίου για σπουδαστές και απόφοιτους σχολών υποκριτικής.
Η λογική του εργαστηρίου επικεντρώνεται στη συνεχή εξέλιξη του ηθοποιού μέσα από το τρίπτυχο: Δημιουργία – Πράξη – Αντίληψη.
Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους ηθοποιούς ή σπουδαστές δραματικών σχολών και αφορά την συμμετοχή τους σε εξειδικευμένα προγράμματα.
Κόστος Εργαστηρίου: €80 ευρώ ανά μήνα και η διάρκειά του συγκεκριμένου προγράμματος είναι τρίμηνη.
Διδάσκονται:
- Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές (Υποκριτική προσέγγιση κινηματογραφικού σεναρίου).
Ο ηθοποιός χειρίζεται διαφορετικά τα εκφραστικά του μέσα, το βλέμμα, το σώμα και την φωνή για να απευθυνθεί στο θεατή περνώντας μέσω ενός τρίτου παράγοντα, που είναι ο φακός. Η διαδικασία της προετοιμασίας του ηθοποιού και τα τεχνικά μέρη του γυρίσματος είναι επίσης κάτι που διαφέρει σε σχέση με εκείνη που υπάρχει στο θέατρο. Σκοπός μας είναι να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε αυτές τις τεχνικές με βάση το κινηματογραφικό σενάριο το οποίο και αυτό διαφέρει στη σύνταξη του από ένα θεατρικό έργο. Πως διαβάζουμε λοιπόν πίσω από τις γραμμές ενός σεναρίου και χτίζουμε ένα ρόλο – χαρακτήρα;
- Δημιουργική Σκέψη και Υποκριτική.
Η δημιουργική σκέψη είναι η ικανότητα του ανθρώπινου νου να αναζητεί και να βρίσκει πολλές πρωτότυπες – καινοτόμες, εναλλακτικές, για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, ιδέες και λύσεις. Η ικανότητα αυτή, μαζί με την κριτική σκέψη, αποτελούν τις βασικές παραγωγικές πνευματικές λειτουργίες όχι μόνο στην προσέγγιση ενός ρόλου, αλλά και γενικότερα του ανθρώπου. Αποτελείται από επιμέρους δημιουργικές ικανότητες που βοηθούν τον ηθοποιό στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη προσέγγιση ενός χαρακτήρα, όπως η πνευματική ευχέρεια, η πνευματική ευλυγισία, η πρωτοτυπία, η επεξεργασία ιδεών, η ευαισθησία προς τις προβληματικές καταστάσεις και ταυτοποίηση, ο ορισμός του προβλήματος, η αναλογική σκέψη, η οπτικοποίηση, η φαντασία, η ενόραση, η ανάλυση, η σύνθεση και η αξιολόγηση στο αποτέλεσμα.
Το εργαστήριο είναι ανοιχτά και απευθύνονται σε όλους όσους επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν κι εφόσον είναι σπουδαστές ή απόφοιτοι δραματικών σχολών. Επειδή όμως ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος λόγω της υγειονομικής συνθήκης COVID19, χρειάζεται να γίνει έγκαιρα κράτηση σας με τους τρεις ακόλουθους τρόπους:
- Στα τηλέφωνα 210 88 18 906 & 6977 44 84 23
- Να στείλετε τα στοιχεία σας και το βιογραφικό σας στο dromostheatre@gmail.com.
- Με την ειδική φόρμα που θα βρείτε στο τέλος της δημοσίευσης.
Το ανώτατο όριο των συμμετοχών το έχουμε ορίσει στα 20 άτομα.
Οι εγγραφές άνοιξαν και ολοκληρώνονται στις 31/10/2022
Έναρξη εργαστηρίου Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2022 ώρα 15:00 με 18:00
Οι συμμετέχοντες σε όλα τα θεατρικά εργαστήρια θα έχουν εκπτωτικά κουπόνια για τις παραστάσεις του θεάτρου “ΔΡΟΜΟΣ” καθώς και έκπτωση στην παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων.
Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή διεξαγωγή των προβών & εργαστηρίων/ σεμιναρίων αναφορικά με τον COVID-19.
Στο θέατρο ΔΡΟΜΟΣ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Μichael Chekhov
Η βάση κάθε αληθινής τέχνης είναι η ικανότητα μας να ζούμε συνειδητά ή ασυνείδητα τα εσωτερικά μας τοπία.