ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΑΣ
με την συνεργασία του viva.gr
Το καινοτόμο έργο «Κλειδαρότρυπα» της Μαρίτας Κωστοπούλου έρχεται στο Θέατρο ΔΡΟΜΟΣ
για να ανατρέψει τον τρόπο θέασης των πραγμάτων.
Είναι απαγορευμένο να κατασκοπεύεις από μια “Κλειδαρότρυπα”. Όμως ποιος να αρνηθεί ότι πέρασε ολάκερη τη ζωή του έτσι; Συνεχώς να αντικρίζει έναν υπερχειλισμένο από αλήθειες και ιδέες κόσμο, τοποθετημένος σε μια περιορισμένη οπτική γωνία.
Περίληψη:
Σχεδόν εγκλωβισμένοι βρίσκονται οι ήρωες στο σαλόνι ενός σπιτιού όπου “τα χρόνια περνάνε, ο καιρός αλλάζει μα το ρολόι μένει πάντα το ίδιο”. Μία απώλεια έχει γονιμοποιήσει τη φαντασία και έχει πυροδοτήσει συγκρούσεις στην οικογένεια διότι ο καθένας έχει διαφορετική άποψη για όσα συμβαίνουν.
Στο στόχαστρο βρίσκεται η Ιόλη, όπου μονάχη υπερασπίζεται έναν έρωτα επικίνδυνο, μη αποδεκτό. Ώσπου ένας άλλος άντρας εμφανίζεται και της προσφέρει ασφάλεια. Ταυτόχρονα, ο δείκτης του ρολογιού τρέχει, αλλάζουν όσα θα ήθελε να παραμείνουν ίδια. Έτσι, φτάνει και για εκείνη η στιγμή όπου καλείται να δώσει την αναπόφευκτη μάχη.
Η Ιόλη είτε θα αγωνιστεί ώστε να διατηρήσει το όνομα της, μένοντας πιστή σε όσα πρεσβεύει, είτε συμβιβαζόμενη θα το θυσιάσει, προκειμένου να γίνει όσα τη θέλουν “οι όλοι”.
Teaser
Σημείωμα Σκηνοθέτη
Το έργο προσκαλεί τον θεατή να βιώσει όσα συμβαίνουν πίσω από την πόρτα ενός σπιτιού. Ωστόσο, κάθε φορά που εκείνος βολεύεται στην πραγματικότητα που του προσφέρεται, το έργο αλλάζει οπτική με αποτέλεσμα όλα να ανατρέπονται!
Διότι, σε εκείνο το σπίτι η Μνήμη και η Ανάγκη συνδημιούργησαν μορφές ανθρώπινες. Και παρότι αυτές οι υπάρξεις τρέφονται, ξεδιψούν, αγγίζονται και ερωτεύονται, ο θεατής καλείται να ανακαλύψει ποια είναι αληθινή από όσες προσπαθούν τόσο απελπισμένα να επιβιώσουν. Η “Κλειδαρότρυπα” ταράζει τις θεμελιωμένες αντιλήψεις καθώς οι ήρωες της, σε μια διελκυστίνδα δραματικού περιεχομένου και κωμικής μορφής, κοιτάζουν το γίγνεσθαι χρησιμοποιώντας ένα ραγισμένο κάτοπτρο. Εκεί αντηχεί η απεγνωσμένη φωνή της γυναίκας που προσμένει τον εραστή της, του παιδιού που ψάχνει τη μητέρα, καθώς και της ψυχής που ορθώνεται αναζητώντας την καταγωγή της.
Το έργο είναι μια υπενθύμιση στο σύγχρονο άνθρωπο, οποίος περιφέρεται υπερφορτωμένος από γνώμες, στερεότυπα και κοινωνικά πρότυπα ότι όλα αυτά που κουβαλάει δεν είναι δικά του. Και έχει την επιλογή είτε να πορεύεται στη ζωή του ως γέννημα των άλλων, είτε ως δημιούργημα του δικού του εαυτού.
Ωστόσο, προκειμένου να ξεχωρίσει το αληθινό από το κίβδηλο θα πρέπει να αμφισβητήσει τα πάντα. «Οι ιδέες είναι για να πεθαίνουν», έτσι οι επίπλαστες καταρρέουν στη λήθη ενώ οι αθάνατες επιστρέφουν δυνατότερες.
— Μαρίτα Κωστοπούλου