ΚΑΙΣΑΡΑΣ Vol. II – Βασισμένο στο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “Ιούλιος Καίσαρας” – 2ος Χρόνος

Home / ΚΑΙΣΑΡΑΣ Vol. II – Βασισμένο στο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “Ιούλιος Καίσαρας” – 2ος Χρόνος
ΚΑΙΣΑΡΑΣ Vol. II – Βασισμένο στο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “Ιούλιος Καίσαρας” – 2ος Χρόνος

ΚΑΙΣΑΡΑΣ Vol. II – Βασισμένο στο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “Ιούλιος Καίσαρας” – 2ος Χρόνος

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΑΣ

με την συνεργασία του viva.gr

Από την Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ

Βασισμένο στην πολιτική τραγωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “Ιούλιος Καίσαρας”

ΚΑΙΣΑΡΑΣ VOL. II

2ος Χρόνος

Ποια η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην πολιτική και σε θέσεις εξουσίας;

Ποιος ο ρόλος των πολιτών;

Πολιτικό όραμα ή μονάχα στείρα ρητορική που θρέφει την διαφθορά, την διαπλοκή και τον λαϊκισμό;

Η Αρχαία Ρώμη δεν ένιωσε ποτέ μόνη, από τότε μέχρι σήμερα, και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Όταν η Κάσσια και ο Βρούτος συνειδητοποιούν πως η κραταιότατη Καίσαρας αποτελεί πολιτική απειλή για την αγαπημένη τους χώρα, τότε υπάρχει μόνο μία λύση.

ΚΑΙΣΑΡΑΣ - Βασισμένο στο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ιούλιος Καίσαρας

Περίληψη:

Η συγκέντρωση τρομερής δύναμης σε ένα μόνο πρόσωπο και η συνεχής αυξανόμενη επιρροή στην πολιτική ζωή της Ρώμης της Νέας Μεγάλης Ιταλίας που έδειχνε μια πορεία προς την απόλυτη μοναρχία, ήταν η αιτία να σχεδιαστεί μια δολοφονία από επιφανείς προσωπικότητες της πολιτικής ζωής.

Για την δημοκρατία ή όχι;

Ή μήπως ο υπερβάλλων ζήλος για την δημοκρατία οδηγεί σε εμφύλιες συρράξεις;

Μήπως όλα έχουν ως στόχο την κατάληψη της εξουσίας, δόξας και χρήματος και ποιος είναι τότε ο ρόλος των πολιτών;

Στην πρωτεύουσα της Νέας Μεγάλης Ιταλίας την Ρώμη για τέταρτη συνεχόμενη φορά έλαβε ισχυρή εντολή η κυβερνώσα παράταξη, συντρίβοντας την αντίπαλη παράταξη του Πομπήιου με νέα αρχηγό, η οποία συνεχίζει επάξια τον δρόμο που χάραξε η οικογένειά της. Η κραταιότατη Καίσαρας συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες πάνω της, οδηγεί μια ομάδα συγκλητικών, της οποίας μέλη αποτελούν η Κάσσια και ο Βρούτος, να οργανώσουν τη δολοφονία της, με το φόβο πως θα γίνει απόλυτη μονάρχης της Ρώμης και αυτοκράτειρα του κόσμου καταλύοντας την σύγκλητο και συνάμα την “δημοκρατία”.

Η κραταιότατη Καίσαρας παρά τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει, παραβρίσκεται στο Καπιτώλιο την ημέρα που οι ομάδα των συνωμοτών σκοπεύει να την δολοφονήσει και το πράττει κατά την διάρκεια της τακτικής συνέλευσης της συγκλήτου. Ο Βρούτος ανεβαίνει στο βήμα για να καθησυχάσει το οργισμένο πλήθος και προς στιγμή το καταφέρνει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ήταν αναγκαίο κακό για την ασφάλεια του  κράτους η δολοφονία της πανίσχυρου Καίσαρα.

Το πλήθος φαίνεται να ηρεμεί μέχρι τη στιγμή που στο βήμα ανεβαίνει ο Μάρκος Αντώνιος, και αντικρούει ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Βρούτου. Ο εύπιστος λαός εκεί που ζητωκραύγαζε για το τέλος της τυραννίας  ξεσηκώνεται ξανά, αυτή την φορά κατά των συνωμοτών, με αποτέλεσμα την εμφύλια σύρραξη.

CAESAR

-- ΚΑΙΣΑΡΑΣ

Sed fortuna, quae plurimum potest cum in reliquis rebus tum praecipue in bello, parvis momentis magnas rerum commutationes efficit; ut tum accidit.

Με τα μάτια των κριτικών…

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Το σαιξπηρικό δράμα ασχολείται συχνά με την αιώνια σύγκρουση μεταξύ μοίρας και ελεύθερης βούλησης. Μέσω των χαρακτήρων του, ο Σαίξπηρ αντιμετώπισε την παγκόσμια ανθρώπινη σύγκρουση μεταξύ της υποταγής στην μοίρα ή στην άσκηση της ελεύθερης βούλησης για να κατακτήσεις τη μοίρα.

Έχει ο άνθρωπος τη δύναμη να αλλάξει το πεπρωμένο του;

Καθένας από τους κύριους χαρακτήρες αυτού του έργου παλεύει με το σημαντικό ερώτημα για το αν οι ενέργειές τους μπορούν ή όχι να αλλάξουν την πορεία της μοίρας, μια σύγκρουση που επιλύεται με διαφορετικούς τρόπους. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην πραγματική μας ζωή, ωστόσο, δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση στο παραπάνω αιώνιο ερώτημα.

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο έργο, εξαρτώνται τόσο από τις επιλογές των χαρακτήρων όσο κι αν αυτές αφήνονται στους ιδιότροπους ανέμους του πεπρωμένου.

Εμμανουήλ Μαύρος

Εμμανουήλ Μαύρος - Σκηνοθέτης

Κανείς δεν μπορεί να χορτάσει αυτό το πολιτικό θρίλερ των 423 χρόνων, με τη μοχθηρία που κρύβει, με τα πισώπλατα μαχαιρώματα για το δικαίωμα της διαδοχής και την κατάκτηση της εξουσίας και έναν ατέρμονο φόβο που καταλήγει σε αιματοβαμμένες πολιτικές διαμάχες. Περισσότερη από οποιαδήποτε άλλη πολιτική τραγωδία του παγκόσμιου θεάτρου, το πολιτικό θρίλερ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Ιούλιος Καίσαρας” είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη απήχηση στο σήμερα. Το έργο αφορούσε και αφορά την πολιτική εξουσία. Η απόδειξη της διαρκούς δημοτικότητας του Σαίξπηρ βρίσκεται σε αυτή την καθολικότητα:

Πως είναι αυτός, ο μόνος, που αποτυπώνει την ανθρώπινη και την πολιτική κατάσταση όσο κανένας άλλος.

Το έργο “Καίσαρας” της Θεατρικής Ομάδας ΜΗΔΕΙΑ είναι βασισμένο σε αυτό το κλασικό πολιτικό θρίλερ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Ιούλιος Καίσαρας”.

Μια πολύμηνη δουλειά που η Θεατρική Ομάδα ΜΗΔΕΙΑ και εγώ καταλήγαμε κάθε φορά σε δυσάρεστες διαπιστώσεις που ζούμε σήμερα και πώς γίνεται – αν είναι εφικτό – τούτη η άρρωστη πραγματικότητα καλυμμένη με χρυσό, να είναι τόσο διεφθαρμένη, αλλοτριωμένη και να παίζει σκάκι στις πλάτες του κόσμου για το πώς θα τον καταστρέψει, σωματικά, ηθικά και οικονομικά. Άλλωστε σε ένα κόσμο συμφερόντων, συμμαχιών και πολιτικοκοινωνικών συσχετισμών δεν χωράνε ψυχολογικές ερμηνείες, ούτε και υποθέσεις στα μοντέλα διοίκησης βασισμένες στο φύλο που κατακτά την εξουσία.

Στο πρόσωπο ενός “Καίσαρα” είτε είναι άντρας, είτε γυναίκα, καθρεφτίζεται, η διαπλοκή, η διαφθορά, η στείρα ρητορική, ο λαϊκισμός, η συνομωσία, η φιλοδοξία, η απολυταρχία μετατρέποντας τον πολιτικό κόσμο σε μια καμόρα. Άλλωστε ο πολιτικός κόσμος σε αυτό το υψηλό επίπεδο είναι άφυλος και τείνει να είναι γκανγκστερικός. Η φιλοδοξία, η ματαιότητα, η πολιτική σκοπιμότητα, μπορεί να είναι ουσιαστικά γένους θηλυκού, αλλά είναι “αρετές” που δεν σχετίζονται με τα γεννητικά όργανα. Στον χρυσό και γκλάμ κόσμο του έργου μας, που η οριακά διατροφική Καίσαρας έχει δημιουργήσει, επιβάλει μέσω της ποιητικής βίας την εξουσία της, χειραγωγώντας εχθρούς και φίλους.

Η διαχρονικότητα της ιστορίας του Σαίξπηρ, ακόμα και ως διασκευής, στέκει όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο σήμερα κάνοντας την πιο επίκαιρη από ποτέ, και υπάρχει για να ατενίσουμε ένα διαφορετικό μέλλον.

Ας αφεθούμε στα πολλαπλά μηνύματα του έργου και ελπίζουμε να απολαύσετε τις προσπάθειές μας.

Από τις 12 Μάϊου 2024 και κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00

Project details
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ