ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ | 1ο Be-Hive Theatre Festival 2023

1o BE-HIVE FESTIVAL 2023

1o BE-HIVE THEATRE FESTIVAL 2023

Από την Medea Pictures και το Θέατρο ΔΡΟΜΟΣ 

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ & ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Απόφαση και σκεπτικό επιτροπής 

Αρχικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους διαγωνιζόμενους για τις προτάσεις τους, τις κοπιαστικές τους προσπάθειες και την αφορμή για σκέψη που μάς δόθηκε σχετικά με την αναθεώρηση του όρου «θέατρο» στις μέρες μας. Το ερώτημα τι είναι θέατρο θα πρέπει να συντροφεύει συνεχώς τους συντελεστές μιας παράστασης, καθώς είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζεται η σκηνή σαν ένα παιδικό παιχνίδι και να μην παρουσιάζονται ελαφρά τη καρδία έργα ευκαιριακά, εσωτερικής κατανάλωσης και ικανοποίησης μόνο του εγώ μας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από την ενδελεχή παρακολούθηση και εξέταση των παραστάσεων του 1ου Behive Festival από το Θέατρο Δρόμος, το οποίο ευχόμαστε να αποτελέσει ένα έναυσμα ώστε από τις επόμενες χρονιές το θέατρο στο Φεστιβάλ αυτό και όχι μόνο να αντιμετωπίζεται πιο ξεκάθαρα, με σταθερούς θεματολογικούς άξονες και με εμβάθυνση στα κοινωνικά ζητήματα που θίγονται. Επίσης, παρατηρήθηκε στο σύνολο των παραστάσεων μία μεγάλη ανάγκη να ειπωθούν κάποια σημαντικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής όμως μόνο ως έκφραση γνώμης, με λόγο επιφανειακό, καταγγελτικό και θυμωμένο, χωρίς τα κείμενα και οι ερμηνείες να βουτήξουν περισσότερο στην ουσία του ερεθίσματος που πρέπει να δίνεται στο κοινό. Το θέατρο βασίζεται στην αμφίπλευρη σχέση σκηνής και κοινού, αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας, δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει απολιτικό, αποτελεί πολιτική πράξη και για αυτόν τον λόγο οφείλουν οι δημιουργοί και οι συντελεστές να παίρνουν θέση απέναντι στα θέματα που θίγονται και να μην αρκούνται στην απλή αναφορά.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή διέκρινε κάποιες καλές προσπάθειες, φιλότιμες ερμηνείες και κάποια αξιόλογα σκηνοθετικά ευρήματα. Τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν βασίστηκαν σε συγκριτικά κριτήρια αξιολόγησης. Η Επιτροπή είχε να αντιμετωπίσει την εξής δυσκολία και ειδικότερα είχε να αντιμετωπίσει διαφορετικά θεατρικά είδη και μία ιδιαίτερη παράσταση, η οποία εντάχθηκε στο θεατρικό φεστιβάλ, ιδωμένο εν ευρεία εννοία ως παρουσίαση πράξεων.

Το θέατρο δεν παύει να συνιστά έναν ζωντανό οργανισμό, ο οποίος αναπνέει αδιαλείπτως από τις συνεχόμενες προσπάθειες των ανθρώπων της τέχνης για έναν καλύτερο κόσμο και για αυτό τον λόγο οι νικητές που θα ανακοινωθούν θα πρέπει να εξελίξουν την προσπάθειά τους πάνω στα έργα αυτά, ώστε στη συνέχεια, πλήρως δουλεμένα πια, να ανέβουν στη σκηνή του θεάτρου Δρόμος και να απευθυνθούν αποκλειστικά στο κοινό.

Βραβείο πρώτης καλύτερης παράστασης:

ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ, καθώς υπήρξε μία διακριτή συλλογική προσπάθεια συγχρονισμού πάνω στη σκηνή, αξιόλογη ανάπτυξη ερμηνειών με αποδοτικά σκηνοθετικά ευρήματα.

Βραβείο δεύτερης καλύτερης παράστασης:

BREAKING THE BORDERS, για την καλοκουρδισμένη εκτέλεση του χοροδράματος με μία αρκετά πρωτότυπη ιδέα και με μία σκηνική πρόταση που συνδυάζει μύθο, χορό και κίνηση.

Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας:

ΟΡΕΣΤΗΣ ΤΡΙΚΑΣ για την παράσταση ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ, για τον ικανοποιητικό συντονισμό των ηθοποιών, τα αξιόλογα σκηνοθετικά ευρήματα και την εν γένει σκηνική παρουσία.

Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΡΑΒΑΝΗ, για την παράσταση ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ η οποία έδειξε σταθερότητα στην ερμηνεία της, συνοχή, ήταν συμπαγής και πιστή στον ρόλο της και μετέφερε αξιοπρεπώς το συναισθηματικό του φορτίο.

Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ, για την παράσταση ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης δεν ξέφυγε ούτε στιγμή από τον ρόλο του σκληροτράχηλου νταή, ερμηνεύοντας άκρως ικανοποιητικά την τελική μεταστροφή του χαρακτήρα του.